Wijn langs de A12

Voor ons boek reden we regelmatig vanuit midden-Nederland naar het oosten. Bij Ede-Wageningen zagen we dan ineens iets heel interessants aan ons oog voorbij schieten. Hé, wat was dat? Een wijngaard langs de A12?

Jazeker, en het bleek dat daar nog kwaliteitswijn van wordt gemaakt ook. De wijngaard ligt op het dak van de parkeergarage van Cinemec, een groot bioscoop- en zalencomplex in een geluidswal. Een duurzaam gebouw met een duurzame bedrijfsfilosofie, waarin eigen wijn ook goed past. We spraken met directeur Gerben Kuipers, die het idee voor de wijngaard kreeg toen hij op vakantie in Italië was.

“Daar zie je vaak wijngaarden pal aan de snelweg. Terug in Nederland schakelden we de hulp van Roelof Visscher van Hof van Twente in om te kijken of dat hier ook mogelijk was. Sinds 2009 staan er op bijna één hectare de druiven Solaris, Cabernet Blanc en Cornet aangeplant en twee jaar later werd er voor het eerst geplukt, puur om daarna het wijnmaakproces eens te doorlopen. Vanaf 2012 hebben we jaarlijks een mooie opbrengst, tussen de 1200 en 1500 flessen. Genoeg om in onze eigen bioscoop te schenken, waarmee we op dat gebied zelfvoorzienend zijn geworden. Gasten vinden het erg leuk om wijn ‘uit de bioscoop’ te drinken.”

Het volledige interview lees je vanaf 1 november in ons boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *