Een tip van sommelier Edwin Raben

Edwin RabenEen van de geïnterviewden voor ons boek is ‘online sommelier’ Edwin Raben. Hij kwam tijdens zijn Vinologenopleiding in 1990 voor het eerst in aanraking met Nederlandse wijnen. Sindsdien draagt Edwin ze een warm hart toe en maakt hij vanaf 2009 ook zijn eigen wijn, samen met Wijngoed Montferland: de Edwines. Edwin probeert wijnliefhebbers aan te sporen om ook eens Nederlandse wijn te proeven.

‘Is de eerste Nederlandse wijn die je proeft een schot in de roos? Nee, dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Maar veel sommeliers en wijndrinkers denken meteen, zie je wel dat is helemaal niks, ik had gelijk. Totdat ze van De Kleine Schorre de Pinot Gris proeven, of een Pinot Noir als Sang de Stokkem [van Chateau Gilbert, red]. Echt, je valt van je stoel van wat voor kwaliteit je in je glas hebt. Ja, ze zijn misschien kostbaar, maar het zijn wel topwijnen. Je hebt toch ook wel eens een Chablis of Meursault die 40 Euro kost en enorm tegenvalt? Daar zeurt dan niemand over.’

Houd vooral in gedachten dat je een Nederlandse wijn in je glas hebt, is de tip van Edwin. ‘Als je een Moezelwijn proeft, denk je ook niet aan een wijn met behoorlijk veel alcohol, body en houtrijping, dus bij een Nederlandse ook niet. Wat je moet verwachten is een Duits-Limburgse mix en dan nog iets frisser, want we hebben een nog uitdagender klimaat.’

 

Foto: Martin Hoogenboom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *