De beste wijnen van de Lage Landen

Taart, chansons en bijzondere wijn in Buren

Twee gouden, 17 zilveren en 35 bronzen medailles: het resultaat van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2015 werd gisteren bekend gemaakt tijdens het wijnfestival ‘Chateau voor Buren’. Een heel goede score voor de 155 ingezonden Nederlandse én Belgische wijnen, waarmee juryvoorzitter Frank Jacobs benadrukte dat die wijn van eigen bodem nog steeds beter wordt.

Twee weken geleden waren Mariëlla en fotograaf Gerhard al een ochtendje bij de keuring, waar alle ingezonden wijnen ‘blind’ geproefd werden door een vakjury. Daar ging het (natuurlijk) uiterst serieus aan toe, maar tijdens de uitreiking was het tijd voor een feestje. Van de 155 ingezonden wijnen werd 88 procent bekroond met een medaille of keurzegel (bij 75 punten of meer). De wijngaardeniers namen de medailles, keurzegels en felicitaties in ontvangst en lieten na afloop hun prijswinnende wijnen proeven. Aan collega-wijnmakers, maar ook aan de bezoekers van het wijnevenement.

Diederik Beker van Betuws Wijndomein neemt zijn medaille in ontvangst van Frank Jacobs
Diederik Beker van het Betuws Wijndomein neemt zijn medaille in ontvangst van Frank Jacobs

De enige twee gouden medailles gingen naar de Belgen: de Brut Nature van het wijnhuis Crutzberg en de Chardonnay van Wijndomein Kitsberg. Zilver was er onder meer voor het Betuws Wijndomein, Wijngaard Maronesse, Wijngaard Aan de Breede Beek en De Amsteltuin. Onder de ‘bronzen’ winnaars mochten zich bijvoorbeeld De Frysling, Wijngaard Hesselink en Wijnlandgoed De Hakenberg scharen.

Een aantal winnaars viel op. Neem Ol Diek: met twee zilveren en een bronzen medaille bewees de familie Molema dat je óók in Groningen prijswinnende wijn kunt maken. Of Domein Oosteind in Goudriaan en Domaine de Brabantse Wal in Ossendrecht: allebei relatief nieuw, maar nu al bronzen medailles in de wacht gesleept. Wijngaard Raarberg kreeg zilver voor de ‘Raar brut’. De jonge eigenaar Ralph Huyts (32) maakt alleen mousserende wijn, en dat is redelijk bijzonder in Nederland.

De Wijnkeuring van de Lage Landen werkt met het internationale OIV-systeem, waarbij een wijn maximaal 100 punten kan behalen (OIV staat voor ‘Organisation Internationale de la Vigne et du Vin’). Een wijn die 80 of 81 punten scoort, ontvangt een bronzen medaille, 82 tot en met 84 punten betekent zilver en boven de 85 punten wordt bekroond met goud. De keuring wordt georganiseerd door het WIN (Wijn Instituut Nederland), samen met het Wijngaardeniersgilde Nederland, en ondersteund door de Stichting Wijnonderwijs. Benieuwd naar alle prijzen? Hier vind je een PDF met alle winnaars. We nemen de laatste resultaten uiteraard óók mee in ons boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *