Nederlandse wijnmakers in het buitenland


marquis-dalesme-ChateauNederland mag dan in voorbije eeuwen zo goed als geen serieuze wijnbouw hebben gekend, tal van Nederlanders waren al sinds de Middeleeuwen wel nauw betrokken bij wijn. En dat zijn ze tot op de dag van vandaag.

Nederlanders waren ook wijngaardeigenaren. De Zeeuw Jan Bekker Teerlink (1759-1832) kocht aan het begin van de negentiende eeuw het Chateau Marquis d’Alesme in Margaux, Frankrijk. Tot op de dag van vandaag wordt er wijn gemaakt.

Aan de naam van de wijnen werd al snel de naam van de nieuwe eigenaar toegevoegd: Château Marquis d’Alesme Becker, vaak aangeduid als alleen Becker. ‘Monsieur Becker’ overleed op 4 december 1832 in Margaux en werd begraven op de protestantse begraafplaats in Bordeaux. Zijn erfgenamen verkochten het wijngoed vervolgens weer door.

downloadJan Bekker Teerlink was zeker niet de enige. Vele andere Nederlanders hebben belangen in buitenlandse wijnhuizen of maken er zelf wijn. Denk maar aan wijnpersoonlijkheden als Ilja Gort (Bordeaux) of Lidewij van Wilgen (Languedoc). Over de droom van veel Nederlanders verscheen in 2010 Vivre! Nederlandse wijnboeren in Frankrijk, van journalist Ger Bouten. Maar ook in andere werelddelen trof en tref je Nederlanders in de wijn: de (inmiddels overleden) Mijndert Pon in Argentinië en Ben Pon in Californië bijvoorbeeld.

Ben je nieuwsgierig naar de wijnen die door Nederlanders in het buitenland worden gemaakt? Bij RIJKS®, het restaurant van Neerlands trots het Rijksmuseum, vind je ze op de kaart. Een paar voorbeelden: Domaine de Marotte van Daan en Elvira Dijkman, Chateau Cadaulan (Chantal Smeets), Groot Parys (Erik en Mariëtte Verhaak) in Zuid-Afrika en Staete Landt Vineyards (Ruud Maasdam & Dorien Vermaas) in Nieuw-Zeeland. Overigens vind je er ook prachtige wijnen van wijnmakers die gekozen hebben voor het avontuur in eigen land, zoals die van de Apostelhoeve en Wijngoed Thorn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *